Hagaregattan och Bajen Rowing Race

03 MAJ 2010 20:27
Helgen 24-25/4 var det roddtävlingar både på lördag och söndag i Stockholm. LRK deltog i båda.
  • Skapad: 03 MAJ 2010 20:27

På lördagen var det Hagaregattan i Brunnsviken. Det var en tävling med individuell start på en bana med start och mål var utanför Akademiska Roddföreningens klubbhus och med vändpunkt uppe i Brunnsvikens nordvästra del. Totalt ca 4,8 km.

Det deltog totalt nitton båtar i sju klasser. Flest var i herrar senior singel med sju startande. Här finns alla resultat.

1 Jan Berglund Stockholms RF 20:50,5
2 Robert Vigert Stockholms RF 20:51,5
3 Matthias Hürlimann Stockhoms RF 21:02,5
4 Dan Ocklind SPIF 21:03,3
5 Gustav Larsson Hammarby IF 21:41,2
6 Anders Wånell Lidingö RK 22:23,1
7 Mathias Maier Uppsala ARS 22:27,6

I klassen herrar senior två utan deltog två båtar och de valde att starta samtidigt

Stockholms RF, Jan Berglund och Robert Vigert till vänster och till höger Uppsala ARS, Anders Backéus och Carl Olsson.

Karin Rådström går i mål.

Bajen Rowing Race

Det här är en tävling för inriggade fyror på en bana från Hammarby IF Roddförenings klubbhus, invid Hammarbyslussen, runt Lilla Essingen och tillbaka (11 km). Nytt för i år var möjligheten att tävla på en kortare sträcka (drygt 5 km) med rundning av fyren i Årstaviken med det fantasilösa namnet "Nr 10" (enligt sjökortet på Eniro).

Det var hela fem båtar med och rodde den kortare banan. Hammarbys tre båtar var i vattnet, ARF hade rott dit en båt på morgonen och från Lidingö hade vår båt körts, på lånad trailer från Hammarby. Lasse var cox, Göran stroke och sedan Anders, Marc och Janne.

Resultaten finns på Hammarby-webben. Vi står som tvåa, men då ska kanske tilläggas att laget som står som trea fick en minuts tillägg som straff för att de tog en liten genväg under Årstabron. Tävlingen var kul och i början var det riktigt tätt. ARF-laget kom iväg lite dåligt i starten men lyckades sedan ro upp jämsides med oss. Då hade de dock tömt sina krafter så resten av loppet var vi ohotade bakifrån. I täten tror jag ena Hammarbylaget (de som genade) gick om alldeles på slutet så där var det mer dramatik.

Följebåten filmade faktiskt det hela med en Iphone och sände direkt på webben. Det går att se i efterhand också, men tyvärr är det lite för lite referat till den väldigt lågupplösta bilden. Riktigt kul initiativ.

ARF rodde inte tillbaka sin båt så den fick följa med på trailern.

Trevligt utanför klubbhuset med grillning av hamburgare.

Starten har gått. Tre båtar deltog, två med Hammarbyare och en med Uppsala-roddare.

1. Hammarby, lag 1: 50,39.5
2. UARS: 51,05.7
3. Hammarby, lag 2: 58,05.0

Hastighets- och pulskurvor

Eftersom rodd är en förhållandevis enformig motionsform blir kurvor över hastigheten på båten och pulsen hos roddaren enkla att titta på, på så sätt att det inte blir några svackor pga t ex nerförsbackar. För muspekaren över bilden så växlas kurvan.

Hagaregattan. Motvind upp som synes. Två bojar att runda, snabbast är nog att gå tajt och göra två "starter" men som synes av hastighetskurvan gjorde jag en båge istället. Piken nedåt på slutet var för att jag inte ville riskera något när en båt passerade som gav lite vågor. Sedan försökte jag spurta men orkade inte riktigt och dessutom behövde jag någon extra sekund för att se var klubbhuset var som jag skulle tillbaka till.

Bajen Rowing Race. Motvind fram till rundningen av fyren som syns tydligt. Janne och jag satte i och strokesidan fick slita ensamma en liten stund.