Furusundsrodden

23 JUL 2010 12:49
Lördagen 17/7 ordnade Byalaget i Furusund den årliga roddtävlingen runt ön (6 km).
  • Skapad: 23 JUL 2010 12:49

I Furusundsrodden deltog tidigare bara tyngre roddbåtar och kanoter. Trevligt nog har det tillkommit deltagare som ror de lätta öppna "skärgårdsgående" båtarna med rullsäte som Row Scandinavia säljer. Vi har en sådan (eXplorer) i Lidingö Roddklubb. Jag, Anders, har varit med de senaste tre åren och de åren har det även deltagit en kustsingel (tävlingstypen). Dock bara just en, så den deltagaren har följaktligen varit snabbast. Förra året och i år var det jag som rodde den båten, men första året rodde jag runt med min egna eXplorer som jag ändå hade kommit roendes till Furusund med. Både förra året och för två år sedan passade jag nämligen på att passera tävlingen på väg åter från en veckolång tälttur med min roddbåt ute i ytterskärgården (med bland annat övernattning ute på Bodskäret i Skarv båda åren).

Det är förstås mest en trevlig tillställning, med Blidö jazzband som spelar och loppmarknad, men tävlingen är tjusigt ordnad med ordentligt startskott, bojar med flagga som visar start-/mållinje och motorbåt som följer med runt för att se att ingen skulle råka komma ivägen för roddarna. Att det dessutom varit utmärkt väder de tre år jag varit med gör ju inte saken sämre.

Uppenbarligen klarar jag att få upp båten i över 14 km/h när jag tar i precis allt jag kan. Jag fick upp frekvensen ordentligt i spurten. Det var mer sidvind än medvind på slutet, men med motvind hade förstås farten inte blivit så hög. Att farten minskade strax efter starten berodde på båtvågor. Stora svackan är passagen under vägen. Det går att ro på bättre, men jag vilade lite och gjorde en säker passage genom tunneln. Min målsättning var att orka ligga på en puls över 170 hela vägen och det gick ju bra. En puckel dock upp över 175 och det var när jag hade några åskådare i en båt bredvid. Så hög puls vågar jag inte ligga på, risk för att stumna.

FISA har reglerat mått och vikt för tävlingsbåtarna vid kustrodd (singel, dubbel och scullerfyra med styrman).
För singeln gäller detta:
längd max 6 meter
bredd minst 75 cm och dessutom minst 55 cm mätt vid en höjd av 19 cm från båtens djupaste punkt
vikt minst 35 kg

Den enda renodlade kustroddtävlingen i Sverige är i Helsingborg (i år 31/7). Vid Distanskapprodden 28/8 kommer det dock vara tillfälle igen att tävla då det kommer vara särskild klass på en kortare sträcka (4 km) för kustroddbåtar. Själv kommer jag tyvärr inte kunna vara med då, men min båt ska jag försöka se till att få till Vaxholm så det blir lite tävlande. Vet att SRF även har en båt så då blir det ju i alla fall två båtar.

För övrigt verkar min snittfart bara skilja ungefär 1 km/h mellan kustsingel och en vanlig singel. Det utifrån hur snabbt jag rodde i Leksand förra året och på Brunnsviken i våras. Skulle då vara 12 respektive 13 km/h på en rundbana om det inte är alltför blåsigt.