B-finalsegrar

20 JUN 2010 10:01
På Ryrsjöregattan 12-13/6 fick Anders två mycket jämna dueller och gick segrande ur båda.
  • Skapad: 20 JUN 2010 10:01

Nu har tre av de fyra svenska roddbanornas regattor varit. Farstarodden på Magelungen 15-16/5, Hjelmsjöregattan i Örkelljunga 29-30/5 och Ryrsjöregattan i Lilla Edet 12-13/6. Kvar är Rådasiöregattan i Mölndal 14-15/8.

Gemensamt för dessa är att sjöarna är just så stora att man lyckats klämma in en roddbana. Sjön ska vara så smal som möjligt för att minimera effekter av eventuell sidvind och rymma en 2000 meter lång och ca 90 meter bred bana (6 x 13,5 + några meter till vid sidan om). På Ryrsjön är det verkligen tajt, på ett ställe är det precis man kommer förbi vid sidan av banan när man ror till starten. Och på längden räcker faktiskt inte sjön riktigt till. Banan är knappt 50 meter kort. Men när det gäller att jämföra tider mellan olika lopp så påverkar ändå vinden tiderna så mycket mer.

Trevligt nog var det fler än sex anmälda till både lördagen och söndagens lopp i HS Lv på Ryrsjön. Därmed blev det försökslopp på förmiddagen.

Lopp 113 Singelsculler herrar lättvikt 2000m

Final B
 1 Lidingö RK   Anders Wånell      08:57,6
 2 Roskilde     Christian Bencke   08:58,8

En titt på tiderna visar att det var en väldig motvind på lördagens kvalheat. Det blev mer av ett äventyr än en tävling att ta sig genom vågorna och stå emot vindbyarna. Jag (Anders) blev glatt överraskad när jag märkte att det var en roddare bredvid som inte försvunnit iväg. Förstås mycket trevligare att ha sällskap, annars känns det lätt lite fånigt att ro helt själv tillsammans med följebåten. I de värsta vindbyarna vågade ingen av oss två ro och i den allra häftigaste byn stannade våra båtar helt. Då blåste det klart över 10 m/s och vattenytan piskades av vinden.

B-finalen sedan på lördagen blev regattans jämnaste lopp över 2000 meter. Det var fortfarande blåsigt (men inte alls som i försöket) och jag klarade vinden och vågorna något bättre än dansken. Jag var snabbare iväg i starten, men det skiljde som mest bara några meter mellan båtarna. Vid 1000 meter var det i stort sett lika och jag var riktigt trött. Lyckades bita i och var kanske en meter efter när det var 250 meter kvar.

Avslutningen blev riktigt tuff där vi båda gick upp i takt precis samtidigt. Vem som segrade sa speakern först ett tag efter målgång.

På söndagsförmiddagen var förhållandena utmärkta med endast en svag motvind. Med klart sämsta försökstid, trots att jag försökte ge allt, trodde jag att B-finalen skulle bli svår. Men fantastiskt nog fick jag uppleva ett till riktigt jämnt lopp. Det här kontrollerade jag dock från start till mål.

Trots vågorna lyckades jag på något sätt få upp förhållandevis hög fart direkt efter starten, men sedan med något mindre kraft i kroppen (är ju starkast just första meterna) och läskiga vindbyar så gick som synes tempot ner betydligt. På slutet var förhållandena riktigt bra då inte vinden kommer åt alls där så att spurta var ju inga problem eftersom intensiteten innan i loppet legat en bra bit från max. Utöver vinden blev loppet lite knasigt för mig då händerna var alldeles kalla efter en lång väntan på starten. Det innebar att jag blev tvungen att hålla krampaktigt om åran vilket ger rätt usel känsla i rodden.

Här lördagens tuffa B-final. Men jag undrar jag, pulskurvan känns helt orimlig. Ibland krånglar nämligen pulsmätaren, men då ger den sig ut på uppenbart orimliga utflykter, nu är kurvan trots allt konsekvent. Visserligen var jag lite uppstressad före starten då jag gav mig iväg lite väl sent. Den här gången ville jag bara inte bli kall innan start. En stund innan låg nämligen tidsschemat en halvtimme efter, men sådant kan tas igen med lite tajtare starter. Det var inga hål i schemat så därför trodde jag inte det skulle gå så fort som det gjorde. Lättviktstjejerna startade före oss och jag mötte dem när jag hade 500 meter kvar till start. Som tur var fick jag inget klagomål från startdomaren så jag hann nog i tid ändå. Men den där pulskurvan är som sagt ändå inte rimlig om det inte är så att man i konstiga situationer kan orka att hålla en mycket högre puls. Visst, jag skrek när jag gick över mållinjen, men tidigare har jag inte varit över 184 i maxpuls så det känns klart skumt.

Surt att jag inte orkade hålla farten efter 1000 meter i söndagens försöksheat. Spurtade i alla fall så jag gick upp i maxpuls. Knaspuckeln i början på pulskurvan är förstås felvärden.

Ett antal spikar i pulskurvan som inte stämmer. Pulsbandet har ingen absolut noggrannhet. Observera den finfina fartökningen på slutet.