Hoppa till sidans innehåll

Roddvattnet


Nyhet juni 2020: Flyg fram över Lidingö i Google Earth. Välj "Presentera" och stega fram med piltangenterna eller tryck på pilarna.

 

Klicka på linjerna i kartan för att få förklaring.

Observera man ror på södra sidan ut och norra sidan tillbaka. För att hålla kursen kan det vara bra att använda syftlinjer. Viktigt såklart att koncentrationen bakåt mot syftlinjen inte får påverka uppsikten framåt.

Här har vi just lämnat klubben och passerat första udden. Placerar man spetsen på denna udde rakt under husets sida markerad med två blå streck så blir passagen genom sundet smidig.

Efter sundet passerar man en brygga med en lampa på. Denna är markerad med gult streck här och om den placeras mot träden enligt bilden så blir riktningen sådan att man precis passerar bojarna som följer efter den långa båtbryggan.

När bojarna passeras kan man börja spana efter att randen på huset (gula strecket) ska dyka upp i glipan mellan träden (blå strecken). Det finns en även en mast på huset (till vänster om gula strecket) som går att hålla utkick efter. Med detta som syftlinje passerar man perfekt berghällen som sticker ut ur vassen före Ekholmsnäs.

Ut på Hustegafjärden finns det inga uppenbara syftlinjer. Den här fungerar någorlunda, men har dålig precision. Färdvägen bör vara nära uddarna som sticker ut efter Ekholmsnäs gård och sedan inte för nära bojarna som är just efter båthamnen vid Björkudden.

Efter att udden före Gåshaga passerats kan man placera in huset vid Hustegaholm precis till höger om björken. Då stryker kursen utanför Oceankajen i Gåshaga.

Nästa hinder är bojarna utanför Gåshaga. Man kan låta huset förflytta sig just till vänster om björken för att vara nära dem, men inte för nära.

Efter vändningen finns hela sträckans mest exakta riktmärke. Kanske att det inte kommer fungera när det blir mer löv på träden, det återstår att se. Här är det en tydlig "topp" i trädhorisonten som placeras i glipan mellan de yttersta träden vid Elfviks brygga. Obs att denna "topp" syns bättre i nästnästa bild.

Kursen enligt föregående bild måste läggas om för att man inte ska ro in i udden mitt emot Björkudden. Detta gör man förslagsvis när fönstret placerar sig i glipan mellan träden och följer den kursen.

Föregående nämnd kurs behöver egentligen ingen hjälp för att läggas om då man inte kan undgå att märka att man passerar udden och därmed inte ska fortsätta ut på fjärden. Nu följer man norra sidan västerut. Riktmärket bakåt är Elfviks brygga.

På bilden ovan syns dels den i förrförra bilden nämnda toppen i trädhorisonten, dels en mindre topp (gula strecket). Om man missade riktmärket med huset i föregående bild, utan istället håller en godtycklig kurs ut mot mitten av fjärden, så gäller att kursen ska läggas om när den lilla trädhorisonttoppen ligger ett snäpp utanför trädet, enligt ovan.

Efter en stund formerar sig det tydliga trädet (gula strecket) som en utmärkt syftlinje. Om man låter trädet komma hela vägen intill träden (blå linje) så kommer man kanske lite väl nära land (dock inte så man riskerar gå på grund). Så som det ser ut i bilden är en bra kurs.

Dags för kursomläggning igen för att komma in i sundet vid Hustegaholm / Ekholmsnäs. De främre och bakre träden ger en tydlig linje, men man kan nog behöva träna några gånger på att se hur den ska se ut. Det gäller för övrigt alla riktmärkena.

Inne på Kyrkviken ror man uppåt norra sidan tills skorstenen ligger i linje med ekstammen. Därefter blir detta en bra kurs. Noggrannheten är inte den bästa så det kan ändå vara lätt att komma nära bojarna.

När björken tillsammans med tallen skapar den blå formen blir detta riktmärke för att styra in mot sundet.

Inne i sundet har man en bra kurs när lampan på bryggan är placerad mellan de två stolparna uppe på Ekholmsnäsbacken. Helst exakt mitt i mellan. Tyvärr syns inte stolparna på en gång, men man får facit i god tid innan man riskerar att ro in i stenarna vid sundets mynning.

 

Med förhoppning om välplacerad och trevlig rodd!

/Anders 2019-05-01

Uppdaterad: 01 MAJ 2019 17:39 Skribent: Anders Wånell
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Lidingö RK - Rodd
Christina Harrysson, Nysätravägen 22
18161 Lidingö

Besöksadress:
Klubbvägen 1
18142 Lidingö

Kontakt:
Tel: 0701092047
E-post: info@lidingoroddklub...

Se all info