Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Roddvattnet


Nyhet juni 2020: Flyg fram över Lidingö i Google Earth. Välj "Presentera" och stega fram med piltangenterna eller tryck på pilarna.

 

Klicka på linjerna i kartan för att få förklaring.

Observera man ror på södra sidan ut och norra sidan tillbaka. För att hålla kursen kan det vara bra att använda syftlinjer. Viktigt såklart att koncentrationen bakåt mot syftlinjen inte får påverka uppsikten framåt.

Här har vi just lämnat klubben och passerat första udden. Placerar man spetsen på denna udde rakt under husets sida markerad med två blå streck så blir passagen genom sundet smidig.

Efter sundet passerar man en brygga med en lampa på. Denna är markerad med gult streck här och om den placeras mot träden enligt bilden så blir riktningen sådan att man precis passerar bojarna som följer efter den långa båtbryggan.

När bojarna passeras kan man börja spana efter att randen på huset (gula strecket) ska dyka upp i glipan mellan träden (blå strecken). Det finns en även en mast på huset (till vänster om gula strecket) som går att hålla utkick efter. Med detta som syftlinje passerar man perfekt berghällen som sticker ut ur vassen före Ekholmsnäs.

Ut på Hustegafjärden är första utmaningen att ro nära land utan att krocka med bojarna vid Ekholmsnäs gård. Klippan mellan de två markerade träden ger en bra kurs. På våren går det även att använda den bakre trädlinjens "trappsteg" ner åt höger mitt för klippan. Denna kurs håller du fram till du är mitt för en liten udde just efter Ekholmsnäs gård. Där lägger du om kursen så att femknopsskylten blir riktmärke.

Ungefär vid nästa lilla udde som sticker ut bör du vara frame vid nästa enslinje. Det är hacket i trädlinjen ovanför vassen just till vänster om bryggan. Denna kurs blir bra ända tills man är framme vid stenkrosset vid strandkanten i Gåshaga. 

Framme vid stenkrosset som syns här i bilden så lägger du om kursen och låter lusthuset eller strax till höger om det bli riktmärke för att ta dig in på nästa enslinje. Denna linje är den minst tydliga. På våren går det att se barrträdet och placera det mitt mellan udden och vassen. Med löv på träden blir det att hitta något annat eller gå på att vassen ska vara en lagom lång distans från udden. Detta ger en bra kurs ända fram till det är dags att vända vid Gåshaga.

Efter vändningen finns hela sträckans mest exakta riktmärke. Kanske att det inte kommer fungera när det blir mer löv på träden, det återstår att se. Här är det en tydlig "topp" i trädhorisonten som placeras i glipan mellan de yttersta träden vid Elfviks brygga. Obs att denna "topp" syns bättre i nästnästa bild.

Kursen enligt föregående bild måste läggas om för att man inte ska ro in i udden mitt emot Björkudden. Detta gör man förslagsvis när fönstret placerar sig i glipan mellan träden och följer den kursen.

Föregående nämnd kurs behöver egentligen ingen hjälp för att läggas om då man inte kan undgå att märka att man passerar udden och därmed inte ska fortsätta ut på fjärden. Nu följer man norra sidan västerut. Riktmärket bakåt är Elfviks brygga.

På bilden ovan syns dels den i förrförra bilden nämnda toppen i trädhorisonten, dels en mindre topp (gula strecket). Om man missade riktmärket med huset i föregående bild, utan istället håller en godtycklig kurs ut mot mitten av fjärden, så gäller att kursen ska läggas om när den lilla trädhorisonttoppen ligger ett snäpp utanför trädet, enligt ovan.

Efter en stund formerar sig det tydliga trädet (gula strecket) som en utmärkt syftlinje. Om man låter trädet komma hela vägen intill träden (blå linje) så kommer man kanske lite väl nära land (dock inte så man riskerar gå på grund). Så som det ser ut i bilden är en bra kurs.

Dags för kursomläggning igen för att komma in i sundet vid Hustegaholm / Ekholmsnäs. De främre och bakre träden ger en tydlig linje, men man kan nog behöva träna några gånger på att se hur den ska se ut. Det gäller för övrigt alla riktmärkena.

Inne på Kyrkviken ror man uppåt norra sidan tills skorstenen ligger i linje med ekstammen. Därefter blir detta en bra kurs. Noggrannheten är inte den bästa så det kan ändå vara lätt att komma nära bojarna.

När björken tillsammans med tallen skapar den blå formen blir detta riktmärke för att styra in mot sundet. (Tyvärr är björken borta nu 2022.)

Inne i sundet har man en bra kurs när lampan på bryggan är placerad mellan de två stolparna uppe på Ekholmsnäsbacken. Helst exakt mitt i mellan. Tyvärr syns inte stolparna på en gång, men man får facit i god tid innan man riskerar att ro in i stenarna vid sundets mynning.

 

Med förhoppning om välplacerad och trevlig rodd!

/Anders 2019-05-01 med uppdatering 2022-09-26

Uppdaterad: 01 MAJ 2019 17:39 Skribent: Anders Wånell
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Lidingö RK - Rodd
Anders Wånell, Tivedsvägen 7
18167 Lidingö

Besöksadress:
Klubbvägen 1
18142 Lidingö

Kontakt:
Tel: 0702244113
E-post: info@lidingoroddklub...

Se all info