Hoppa till sidans innehåll

Rodd i november

13 NOV 2013 20:24
Lördagen den nionde november var vi fem personer på lördagsrodden vid tiotiden. Vädret bjöd på en svag sydostlig vind och skön temperatur med kring sex grader.
  • Skapad: 13 NOV 2013 20:24

DSS08270

Tre singlar och en dubbel gav sig ut.

 

DSS08270

Gustav ror iväg, klädd med både mössa och handskar.

 

DSS08270

Jag var sugen på en längre sväng. Här lämnar jag Elviks udde på min väg österut.

 

DSS08270

Vad som händer på Stora Höggarn är för det mesta ett mysterium. Maskiner saknar i alla fall inte Zvrškovec.

 

DSS08270

Med god vilja kan man se två master på en skuta till höger i bilden, så helt ensam var jag inte ute på vattnet.

 

DSS08270

Bogesunds slott och fyren som heter Bogesund.

 

DSS08270

Granholmen.

 

DSS08270

Furuholmen och fyren med samma namn. Jag gillar tallarna som så tydligt visar varför ön heter det den gör.

 

DSS08270

Risholmen med Risberga brygga.

 

DSS08270

Skvalpigare än så här blev det inte. Här vy österut vid Norra Idskär. Vinden kom åt här österifrån.

 

DSS08270

Skeviken.

 

DSS08270

THS stuga Osqvik.

 

DSS08270

Hösteldning på Tegelön.

 

Målet var som synes Skeviken. Turen blev drygt 28 km och tog knappt tre timmar. Var still en stund i Skeviken när jag satte på mig fler strumpor. Åter i medvinden inga problem att hålla värmen men fötterna är den kroppsdel jag har lättast att frysa om när jag ror. Det kan vara kallt om händerna i början om det bara är några få plusgrader men efter ett tag brukar de bli varma.

Efter turen läste jag lite om Skeviks gård. Nu är det konferensanläggning där, men det finns en spännande historia. På 1700-talet höll en radikal pietistisk sekt till där och kallades därför Skevikarna. Länken här till Wikipedia innehåller en utförlig text som har sin källa i en bok från 1887, Svenska kyrkans historia efter reformationen. Tänk vad man kan lära sig av en roddtur!

 

vågskyddet

Mitt för hösten nya vågskydd fungerar riktigt bra. Även om det idag bara var en svag vind så hade skvalpigheten som syns i en av bilderna ovan räckt för att det skulle riskerat bli lite blött utan skyddet.

På sådana här lite längre turer är det klart att jag funderar en del över säkerheten. Vattnet är inte precis varmt nu. Jag har visserligen svårt att se vad som skulle få mig att släppa årorna, men det är ju det man inte vet innan som är de största farorna. Så om jag alltså av någon anledning skulle släppa årorna, eller om riggen skulle gå sönder, så plumsar jag förstås raskt i.

När jag tränat på att klättra upp i min båt har det gått väldigt enkelt. Jag har även testat att komma upp med bara en åra. Det var en större utmaning, men det gick. I blåsigt väder kan det bli problem så det gäller att riggen håller. Jag har vattentät telefon med så jag kan larma om jag tar mig upp i båten men inte kan ro vidare. Att ligga i vattnet mer än en väldigt kort stund, eller att simma till land ser jag inte som ett alternativ.

Skribent: Anders Wånell

Postadress:
Lidingö RK - Rodd
Göran Odin, Hamnvägen 1
18166 Lidingö

Besöksadress:
Klubbvägen 1
18142 Lidingö

Kontakt:
Tel: 0727255515
E-post: info@lidingoroddklub...

Se all info