Hoppa till sidans innehåll
2011-08-14

Snabba förhållanden vid Farstarodden

20 AUG 2011 14:04
Helgen 13-14/8 var blåsig, men tack vare medvind sattes flera personliga rekord och även banrekord på lördagen. Dagen efter var vinden kraftigare och vågorna gjorde det svårrott.
  • Skapad: 20 AUG 2011 14:04

Vindriktningen var perfekt båda dagarna men vid tolvtiden på söndagen hade vinden kommit igång så att vågorna bröt. På vägen tillbaka från målet efter mitt sista lopp blev jag rätt så blöt så det var skönt att det blåste något mindre två timmar tidigare. Så att roddräkten höll sig torr.

Min tanke inför helgen var att ro masters 1000 meter och både HS och HS lv båda dagarna. Dels alltid bra träning, dels att det skulle vara så stor chans som möjligt till att få något jämnt lopp. På lördagen låg HS och HS lv direkt efter varandra så där blev det HS lv för mig. Egentligen skulle jag valt HS för att få några jämnare medtävlare men som helgen blev var jag glad att jag slapp försök på lördagsförmiddagen.

Opassande nog hade en förkylning gjort mig seg torsdag och fredag och det var inte bättre på lördagen. Samtidigt var jag inte uppenbart sjuk så det fungerade att lugnt cykla ner till Ågesta till lite efter kl 12.

På söndagen blev det varken HS eller HS lv för mig då Lassi (som efteranmälde sig) fick ta min plats i HS-loppet och HS lv-loppet blev inställt då Dan var sjuk. Istället rodde jag nybörjarloppet över 1000 meter, vilket kanske var lite fräckt mot de andra roddarna. Ingen av de tre Hammarbyarna hade tidigare tävlat i singel.

Det kändes surt med förkylningen för jag hade verkligen sett fram mot tävlingarna. Träningen hade fungerat bra. Visserligen bara med slätvattensingel två gånger sedan 28/6, senaste tillfället innan helgen var en kort sväng i lånad båt i Vaxholm 17/7. I övrigt under juli och fram till helgen hade jag samlat på bra med träningstimmar: 200 km kustsingel, 60 mil landsvägsracer och lite löpning, 9 mil.

Det var speciellt att få möta Gunnar Skough från Norrtälje RF jag såg fram mot, men även Daniel Gerhardson från Hammarby Rodd. Gunnar skulle ro masters och HS 1x på lördagen så där blev det bara i mastersloppet vi möttes. Daniel skulle ro nybörjarloppet på söndagen.

 

Lopp 101 1x Masters 1000m
1 Landskrona RK  Bengt Nilsson 04:44,0
2 Norrtälje RF   Gunnar Skough 04:57,0
3 Lidingö RK     Anders Wånell 04:57,5
4 Stockholms RF  Greg Huetinck 05:04,6
5 Lidingö RK     Richard Chaba 06:09,5

Richard fick i kraft av sin ålder starta först. Femtio sekunder senare startade Bengt. Greg skulle starta ytterligare femton sekunder senare men han låg lite långt bak så hans tänkta försprång på fem sekunder till mig och Gunnar blev mindre (Greg missade ropen "framåt" och domarna bytte till "forward" lite för sent).

Loppet blev en riktig pärs. Gunnar och jag låg jämsides hela vägen och när vi gått i mål visste ingen av oss vem som var först. Jag anade att det inte var jag för jag hade en svacka på slutet då jag dels var riktigt trött, dels kom lite för nära norra bojraden så jag fick hålla på och korrigera en stund. Som tur var gjorde inte Gunnar ett ryck då utan det fortsatte att vara jämnt och sista meterna tryckte jag på allt jag hade. Det kändes rejält, fick pusta en god stund och halsen hade rivits upp fint med en del blodsmak. Förkylningen satt annars inte alls på halsen. Rethosta en stund sedan men till nästa lopp var den borta.

 

Lopp 114 1x Herr Sen lättv 2000m
1 Kungälvs RK    Isak Knutsson   07:25,6
2 Hammarby Rodd  Anders Selander 07:30,0
3 Kungälvs RK    John Knutsson   07:39,2
4 Lidingö RK     Anders Wånell   07:57,7
5 Hammarby Rodd  William Tassel  08:17,5

Trots att jag ser ut att ha rott väldigt fort i början försvann alla bakom mig. Vid starten var det mindre vågor så där var förhållandena extra bra. En bit in i loppet märkte jag att William inte drog ifrån längre och att jag istället närmade mig. Ungefär halvvägs gick jag om och då var fartskillnaden mellan våra båtar så stor att det inte blev någon kamp.

Trots att jag hade väldigt hög puls (det var en dag när jag hade lätt för att få upp pulsen) tyckte jag att min rodd fungerade rätt bra så jag behövde inte tokplåga mig för att fortsätta i samma fart. Ville nämligen väldigt gärna prestera en tid att matcha mot Gustav och Gunnar i loppet precis innan. Helgens höjdpunkt blev utan tvekan när jag fick se min tid på anslagstavlan! (de hade rott på 8:00 resp. 8:06)

Inför söndagen var så frågan om tävlandet skulle fått förkylningen att ta fart. Trevligt nog blev det inte så. Att det på söndagen bara blev två st 1000-meterslopp kändes dock rätt bra.

 

Lopp 201 1x Masters 1000m
1 Hammarby Rodd  Yves Wuilmart 04:54,8
2 Stockholms RF  Greg Huetinck 04:58,0
3 Lidingö RK     Anders Wånell 05:06,3
4 Lidingö RK     Richard Chaba 06:17,1

Richard först iväg idag igen - i nu än större vågor. Vid roddklubben på Lidingö får vi sällan så stora vågor och dessutom hade Richard bara rott några få gånger med båten han använde. Men Richard var inte långsammast på vattnet. På lördagen fanns en tid 6:21 och på söndagen 6:22.

Yves och Greg startade fem sekunder före mig. När jag en bit in i loppet såg att jag inte närmat mig Greg (och Yves dragit ifrån) så hade jag ingen motivation att ta i det där extra. Dessutom hade jag på min lugna cykling på morgonen (gav mig iväg före kl 08 från Käppala) märkt att pulsen inte gick upp alls lika lätt idag. Blev en rejäl skillnad på pulskurvan jämfört med gårdagens lopp. Normalt sett ser jag det alltid som bra att pulsen går upp lätt. Det betyder att kroppen är igång.

 

Lopp 248 1x Herr nybörjare 1000m
1 Lidingö RK     Anders Wånell     03:57,9
2 Hammarby Rodd  Daniel Gerhardson 04:07,7
3 Hammarby Rodd  Michael Helmer    04:10,7
4 Hammarby Rodd  Henrik Persson    04:20,3
5 Stockholms RF  Nik Pivac         04:26,8

Loppet blev smått dramatiskt pga vågarna, men förstaplatsen hade jag tydligt ganska så direkt. Daniel berättade att han inledde med två rejäla krabbor medan Michael rodde på fint innan han började brottas med bojraden. Daniel kunde gå om och sedan bevaka andraplatsen.

Jag är klart imponerad av Michael som bara har rott singel den här säsongen och inte ens mycket (jag har rott tre år nu och förhållandevis mycket). Henrik hade det tufft i sin båt som han klassade som betydligt rankare än speciellt den Michael hade. Men ingen slätvattensingel är stabil så det förtar inte Michaels prestation på något sätt. För den petige kan jag lägga till att vårt lopp inte riktigt blev 1000 meter. I medvinden gled vi fram en dryg båtlängd innan vi fick "go".

Jag har ingen direkt koll på vilka fler som "persade" på lördagen men på bloggen rowingteamsvea.se kan man läsa om lättviktstjejernas lopp i dubbeln. Troligen var deras lopp på 7:00,3 även banrekord för sin klass. De tider som finns samlade är tyvärr bara för herrar. Lassis tid på 6:50,6, som han imponerande nog rodde två gånger om på lördagen, slog den tidigare bästatiden (från åttiotalet?) då Aarne Lindroos rodde på 6:56,5.

Josefin Berglund i junior A-singeln undrar jag om inte det också kan vara ett rekord med 7:54,9. Åttorna forsade fram i vågorna i söndagens tusenmeterslopp och segrande båt fick tiden 2:59,7. På lördagen rodde snabbaste masterstvåan på 3:19,7.

Skribent: Anders Wånell

Postadress:
Lidingö RK - Rodd
Göran Odin, Hamnvägen 1
18166 Lidingö

Besöksadress:
Klubbvägen 1
18142 Lidingö

Kontakt:
Tel: 0727255515
E-post: info@lidingoroddklub...

Se all info